Hypopara.dk


Gå til indhold

Hypopara

Hypopara

Hypoparathyreoidisme kendetegnes hovedsagligt af for lavt indhold af calcium i blodet (hypocalcemi). Dette forstyrrer muskel- og nerveoverføringerne i kroppen og kan derfor give kramper.
For nogen patienter kan symptomerne være akutte og har behov for akut behandling. Stærkt faldende calciumniveau i blodet vil ubehandlet kunne give alvorlige krampeanfald.

Langt de fleste har kroniske symptomer på sygdommen og derved en reduceret livskvalitet. Plagerne ,når patientene er medicinered,opstår ofte når calcium i blodet er for højt, - lavt eller er ustabilt. For lavt calcium i blodet kendetegnes ofte af prikken og følelsesløshed i ansigt, arme og ben, svimmelhed, smerter og svaghed i musklerne, hævede og smertefulde fødder, irritabilitet, slaphed, stort søvnbehov, følsomhed for lyde og rysten (tremor). Tristhed og vemodighed er også typisk når calcium niveauet er for lavt. For højt calcium niveau (ved over medicinering) vil kunne give symptomer som hovedpine, kvalme, tunge og smerter i arme og ben, svimmelhed, følelsen af at være forgiftet og stor vandladning. Patienten for ofte følelsen af "at skulle blive gal".

Symptomerne på hypoPARA kan være højst individuelle. Forskellige mennesker kan opleve forskellige symptomer eller den samme patient kan have forskellige symptomer på forskellige dage.
En del patienter har store plager selvom calcium i blodet er indenfor normalområdet. Dette er fordi at reguleringen af calcium og fosfat er forstyrret. Det er vigtigt at bemærke at mange faktorer påvirker sygdommen; såsom alkohol, kaffe, infektioner og stress.

Komplikationer:
Ubehandlet kan sygdommen være farlig for specielt hjertet og nyrerne. Det kan over tid udvikle sig til forkalkninger. Hvis nyrerne bliver skadet af for meget kalk, kaldes det nefrocalcinose. Det kan også udvikle nyresten. Hud, tænder, hår og negle kan også blive påvirket.
Lavt og højt calciumniveau er knyttet til følelserne og mange patienter bliver derfor ængstelige og deprimerede eller omtågede og glemsomme. Slaphed og muskelsvaghed er almindeligt.

Bliv medlem!

Udfyld formularen forneden.

Angiv navn, telefon og email og tryk [Send].

Bemærk at du bliver ringet op i forbindelse med din indmeldelse.


Retur til indhold | Retur til hovedmenu