Hypopara.dk


Gå til indhold

Behandling

Hypopara

Behandling af hypopara

Hypoparatyreoidisme var en livstruende sygdom, som tidligere forårsagede hypokalcæmisk tetanus, slagtilfælde og død, før behandlingen med D-vitamin blev indført tilbage i 1930'erne.

Alle med hypoPARA bør gå til en specialist, det vil sige en endokrinolog eller nefrolog. Behandlingen er livslang og går ud på at give tilskud af calcium, aktiv vitamin D (Rocatrol, Etalpha) og magnesium.
Ved akut lavt blodcalcium gives calcium direkte i blodbanen.
Fosfatfattig kost er en fordel.

Behandlingen er ikke uden risiko. Er fosfatniveauet og calciumniveauet for højt kan det skille sig ud i ulige væv.
Mangel på PTH medfører også en for stor kalkudskillelse i urinen og det er vigtigt at patienten ligger nærmere på den nedre grænse af normalområdet for blod-calcium. Der er også delte meninger om hvor meget kalktilskud der bør gives.

Opfølgning
Det er særlig vigtigt at få undersøgt niveauet af calcium og fosfat i blodet med jævne mellemrum.
Døgnudskillelse af calcium og magnesium i urin bør også checkes af og til. Særlig ved forhøjede værdier af blod-calcium over tid, kan lægen vurdere at måle aktivt vitamin D. PTH niveauet kan måles i blodet.
Måling af bentæthed bliver også vurderet, ligeledes henvises til fysioterapeut, nyrefunktionsprøver, røntgen og undersøgelse for grå stær.

Dette er en sjælden sygdom som har sit akutte, kroniske og individuelle forløb. Det er derfor vigtigt at vi lærer at genkende vores egne specielle symptomer. Vi håber at vi gennem samarbejde med vore læger og ved at dele information mellem os, kan opnå en højere livskvalitet.

Bliv medlem!

Udfyld formularen forneden.

Angiv navn, telefon og email og tryk [Send].

Bemærk at du bliver ringet op i forbindelse med din indmeldelse.


Retur til indhold | Retur til hovedmenu