Hypopara.dk


Gå til indhold

Årsager

Hypopara

Årsager til Hypopara:

Hypoparathyreoidisme kan opstå af følgende årsager:

1. Iatrogen hypoparathyreoidisme (resultat af kirurgi):
Sygdommen kan opstå når kirtlerne bliver skadet under en operation på thyroidea. Kirtlerne er da enten blevet fjernet sammen med thyroideavæv eller blodforsyningen til kirtlerne er blevet ødelagt. Risikoen for at få sygdommen er meget mindre hos en dygtig kirurg, som har udført mange operationer af den type. Lidelsen kan også opstå efter at kirtlerne må fjernes pga. kræft. Det er alligevel altid en lille risiko at tage (1%), alt efter hvor kirtlerne er placeret, hvor meget thyroideavæv som skal fjernes og operationens vanskelighedsgrad. Thyroideakirurgen bør efter bedste evne forsøge at bevare samtlige biskjoldskirtler.
Nogen patienter får midlertidig hypoparathyreoidisme efter operationen. Nogen sygehuse er påpasselige med at autotransplatere kirtlerne under operationen. Dette vil sige at føre kirtlerne som er taget ud eller har ophævet cirkulationen tilbage, typisk til halsmusklen. Ved nogle sygehuse fortages det også scintigrafi før operationen, så kirurgen ved nøjagtig hvor biskjoldkirtlerne er placeret hos det enkelte individ. I tillæg kan PTH (parathyreoidea-hormon) måles både før og under operationen.

Sygdommen kan også opstå efter parathyreoideakirurgi. Dette er mere sjældent, da blodforsyningen til de tilbageblevne kirtler normalt er intakt, når ikke der fjernes thyroideavæv.

Nogle patienter udvikler Hypoparathyreoidisme (nedsat produktion af parathyreoideahormon), mens andre er Anparathyreoide (ingen produktion af hormonet).

2. Primær Hypoparathyreoidisme:
a) Ideopatisk hypoparathyreoidisme.
Nogle mennesker er født uden nok parathyreoideavæv. Dette kan være familiært eller tilfældigt.
Familiær ideopatisk hypoparathyreoidisme kan være arvet som en kønsbundet recessiv, autosomal recessiv eller autosomal dominant lidelse.
b) Pseudohypoparathyreoidisme
Dette er en arvelig sygdom som er karakteriseret ved dårlig respons på parathyreoideahormonet, selv om hormonet findes i normal mængde.

3. Som en følgetilstand ved anden sygdom:
a) DiGeorge syndrom
DiGeorge syndrom forsages af mangel af kromosommateriale på kromosom 22’s lange arm (22Q11). I Sverige kaldes sygdommen CATCH22. Et af symptomerne ved sygdommen er mangelfuldt udviklet biskjoldbruskkirtel.

b) Autoimmunit polyendoktrint syndrom, også kaldet APS-1 eller APECED.
Sygdommen er en recessiv arvelig lidelse som typisk debuterer i barndommen. Årsagen er mutationer af det såkaldte AIRE gen.
De tre hovedkomponenter ved sygdommen er hypoparathyreoidisme, binyrebarksvigt og gonadesvigt.

c) Albrights osteodystrofi
Er typisk en tilfældig genetisk sygdom.
Mennesker med denne sygdom har typisk pseudu hypoparathyreoidisme.

Bliv medlem!

Udfyld formularen forneden.

Angiv navn, telefon og email og tryk [Send].

Bemærk at du bliver ringet op i forbindelse med din indmeldelse.


Retur til indhold | Retur til hovedmenu